קרפלעך/כיסונים/ורניקס

 

IMG_9346                   

 

           

 

                                

 
קרפלעך/כיסונים- מקור המאכל במטבח היהודי האשכנזי. 

נקראים גם ורניקס או פירוגן.

 

בצק דק ורך במלית  כלשהיא – בשר, תפוחי אדמה , כבד  קצוץ ואפילו גבינות.

מבשלים במים רותחים, ואח"כ אפשר להוסיף בצל מטוגן או  לשלב בתוך מרק עוף.

 

מאכל של ילדות, של חגים.

 

מזכיר לי ארוחות חגיגיות בילדותי אצל הדודה של אבי ז"ל , שעלתה מרוסיה .

רגע של אושר כאשר הפירוגן הוגש לשולחן 🙂

הפירוגן , עם מלית תפוחי אדמה ,מוגש עם המון בצל מטוגן נוטף שמן… והטעם,  גן עדן.

 

פעמיים בשנה אני מכינה אותם,

 

כיסונים/קרפלעך עם תפוחי אדמה ובצל וגם כיסונים ממולאים בכבד קצוץ .

לאחר הבישול של הכיסונים במים משלבים אותם עם הרבה בצל מטוגן.

בקיצור, תענוג .

 

 

הבצק הכי טוב שתכינו לכיסונים!

 

 

IMG_9355

 

 

 

כנסו לעוד מתכונים מעולים לראש השנה 

 

 

 

 

הבצק 

כוס ורבע מים

6 כפות שמן או  40 ג"ר מרגרינה

כחצי קילו קמח

מעט מלח

2 ביצים

 

הכנת הבצק- 

לחמם את המים עם השמן בסיר , לאחר שהמים רתחו להוסיף 3/4 מכמות  הקמח ולערבב , להוריד מהאש.

     IMG_9325

לקרר מעט את הבצק, להוסיף ביצים, לערבב מעט עד להטמעה.  
להוסיף את שאר הקמח והמלח. מתקבל בצק נעים רך וגמיש. 

 

 

לעטוף בניילון ולהכניס למקרר – שעתיים לפחות.

 

 

 

מילוי הכבד-

300 ג"ר כבד עוף

1 בצל גדול קצוץ

כפית סילאן

מלח פלפל

ביצה קשה
 

לטגן את הבצל מעט ולהוסיף את הכבדים לטגן 3-4 דקות מכל צד להוסיף  את התבלינים .

 

לאחר קירור לקצוץ את הכבד עם הבצל והביצה הקשה לקבלת תערובת קצוצה אחידה.
 

  

 

 

מתכון לכבד קצוץ תמצאו כאן 

 

לחלק את הבצק ל-2 . לשטח את הבצק לעובי דק מאוד כמ"מ. לקרוץ עיגולים עם כוס גדולה ,להניח כפית מילוי ולסגור לצורת חצי ירח.

אפשר להשאיר כך או להדביק את הקצוות ליצירת צורה הדומה לטורטליני האיטלקי.

  

 

להרתיח מים עם מלח בסיר ולהכניס את הכיסונים לבישול של כ 2-3 דקות .לבשל כל פעם כ-10 כיסונים.

 

IMG_3548

במחבת טפלון, לטגן פרוסות בצל עד להזהבה יפה.

להוסיף את הכיסונים להקפיץ אותם כדקה עם הבצל לתבל בפלפל שחור ומעט מלח ולהגיש!  

 

 

              

IMG_3554

 

קרפלעך/פירוגן – מילוי תפוחי אדמה

אותו בצק.

המילוי עם פירה תפוחי אדמה ובצל מטוגן- 

                                                                                                                                               

לבשל 2-3 תפוחי אדמה עם הקליפה.

לאחר קירור לרסק ולהוסיף בצל מטוגן מלח ופלפל.

 

   

 

IMG_3548

בתאבון!

 

           IMG_3562

 

מנה מהממת – אי אפשר לעמוד בפיתוי 🙂

 

IMG_3554                

 
 
 
 

תגובות

תגובות

  • שלומית

    איך מונעים מהכיסונים להיפתח בזמן הבישול או הטיגון ?

    • Dafna Oster Michael

      הבצק הזה הוא מעולה ולא נפתח בבישול, תנסי
      וגם לא לרדד דק מידי