חורטופיתה – פאי כפרי יווני Hortopita וגם מתכון לעלי פילו בייתים

עקבו אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם:

בצק פילו בהכנה בייתית שמתפצפץ בפה, במילוי ירוקים ועשבי תיבול ,כרשה וגבינה בולגרית ,

גן עדן זה כאן בביס של המאפה המושלם הזה !

חורטופיתה הוא מאפה / פאי יווני מסורתי מעלי פילו טריים במלית של

עלים ירוקים, כרשה וגבינות – מתובל בעשבי בר ירוקים כאלה שגדלים בשדות סביב הבתים.

חורטה (horta) ביוונית פירושו – עשבי בר ירוקים הנמצאים בטבע ובסביבה הכפרית.

כך נולד מאפה החורטופיתה .

היוונים ידועים בחיבתם למאפי פילו עם תרד וגבינות, בשלל צורות

וטעמים.

את החורטופיתה נוהגים להכין באיזורים הכפריים של יוון,

יוצאים לשדה שבכפר, אוספים עשבי בר ירוקים אכילים כמו – עלי שומר, חובזה, תרד בר, מנגולד בר,שמיר ,אורגנו ,מנטה וכו.. מה שצומח סביב ומכל הטוב שיש, מכינים את הפאי הנפלא הזה.

אין חורטופיתה אחת שזהה לשנייה – הכל תלוי בעשבים העונתיים שצומחים בשדות של הכפר. התוספות שמוסיפים – כרשה /בצל  בשילוב גבינה בולגרית או פטה .

ברוב המתכונים היווניים שמצאתי ברשת המתכון היה כמעט זהה – ומה שהיה ברור לי – שאני חייבת להכין את עלי הפילו בייתים – כי זה חלק מהטעם והמראה הכפרי של הפשטידה.

אז יש כמה שיטות שמצאתי ברשת , השיטה של הכפריות היווניות ובכלל בארצות הבלקן, לרדד עלה עלה , ברידוד דק דק עם מערוך שנראה כמו מקל דק.

בחיפושים אחר מתכון לעלי פילו, נתקלתי בסרטון של ונו סלט להכנת עלי פילו שמכינים בקלי קלות בשיטה ממש מעניינת ופשוטה.

ניסיתי ויצא ממש מוצלח ולכן אני משתפת פה באופן ההכנה של עלי פילו בייתים.

כמובן שאפשר להכין את המתכון עם עלי פילו קנויים.

מאפה נעים לבטן – לא כבד עם גבינה בולגרית 5% שומן בלבד!

 

מה צריך להכנת חורטופיתה ?

כלי הגשה עגול קוטר 28 שאפשר להכניס לתנור

המצרכים –

כרישה אחת בינונית (כ-  250 גר’) קצוצה

2 חבילות גדולות של עלי מנגולד

חצי חבילה שמיר קצוץ

חופן עלי אורגנו טריים

2-3 עלי נענע (לא חובה אבל מוסיף)

חופן עלי שומר ירוקים – (שומר טרי בא עם עלים שנראים כמו שמיר )

ביצה

250 גר’ גבינה בולגרית  או צפתית

פלפל שחור

 

  • 8 עלי פילו

 

המצרכים לבצק עלי הפילו –

400 גר’ קמח

כוס ורבע מים

כפית מלח

כפית סוכר

 

הכנת המלית –

מחממים במחבת 2 כפות שמן זית ומטגנים את הכרישה הקצוצה.

מסירים את החלק הלבן מעלי המנגולד. שוטפים היטב וקוצצים מעט את העלים .

מכניסים למיקרו ל 2-3 דקות .

סוחטים היטב.

מעבירים לקערה –  כרישה מטוגנת, ביצה, גבינה בולגרית מפוררת ,מנגולד, שמיר קצוץ ,אורגנו, עלי שומר קצוצים,ונענע.  מתבלים בפלפל שחור .

מערבבים היטב.

מברישים את התבנית בשמן זית – אפשר להשתמש גם בתרסיס שמן זית.

מניחים 4 עלי פילו כשבין העלים מברישים בשמן זית.

מעבירים את המלית מעל העלים ומהדקים היטב.

מניחים עוד 4 עלי פילו מעל המלית – כשמברישים בשמן כל עלה.

מקפלים את הקצוות או חותכים מסביב. לא ממש משנה,

הרעיון של המאפה שהוא מאפה כפרי ולא מסודר או מדוייק .

 

מכניסים לאפייה של כ- 50 דקות או עד שהמאפה מזהיב ונאפה יפה גם מלמעלה וגם בתחתית.

מגישים חם

 

נפלא

איזה ריח משגע !

איך מכינים עלי פילו בבית ? (קרדיט לונו סלט )

מדליקים את התנור על 200 מעלות.

מכניסים את מצרכי הבצק – קמח , מים ,מלח וסוכר למעבד מזון ולשים את הבצק מספר דקות.

מחלקים את הבצק ל- 10 כדורים שווים בגודלם – נעזרים במשקל.

מכסים במגבת ומניחים למנוחה של כרבע שעה.

מרדדים כל כדור לעיגול בקוטר 10-15 ס”מ.

 

חשוב שהעלים יהיו זהים בגודלם.

לוקחים 5 עלים שרידדנו ומניחים עלה מעל עלה כשמברישים אותם בשמן בין שכבה לשכבה.

מרדדים את העלים לגודל של נייר אפייה ומניחים בתבנית התנור.

אופים 6 דקות על 200 מעלות.

כך עושים גם עם 5 הכדורים הנותרים.

לאחר שהבצק התקרר מעט , אפשר להפריד את העלים.

אם העלה הראשון מתפרק , לא נורא הבאים אחריו יוצאים מושלמים !

 

 

 

כאן מתכונים לשבועות 

 

הצטרפו לדף הפייסבוק שלי מסמנים בלייק ועוקבים אחרי הדף  – “מתנות קטנות התפריט היומי ” 

 

 

כאן קבוצת הפייסבוק שלי – התפריט היומי  – מוזמנים להצטרף !

וגם מוזמנים ל  – מרומניה באהבה מתכונים ואוכל בניחוח רומני

מוזמנים לעמוד שלי באינסטגרם 

 

חזרה לדף הראשי !

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments