קרפלעך / קרפלך כיסונים ורניקס – המדריך המלא להכנת כיסונים
קרפלעך / קרפלך נקראים גם ורניקס או כיסונים- מקור המאכל במטבח היהודי האשכנזי.
במטבח הרוסי פולני נקראים גם פירוגן.
בצק דק ורך במלית כלשהיא – בשר, תפוחי אדמה , כבד קצוץ ואפילו גבינות.
מבשלים במים רותחים, ואח”כ אפשר להוסיף בצל מטוגן או לשלב בתוך מרק עוף.
מאכל של ילדות, של חגים.
מזכיר לי ארוחות חגיגיות בילדותי אצל הדודה של אבי ז”ל , שעלתה מרוסיה .
רגע של אושר כאשר הפירוגן(כך היא קראה להם ) הוגש לשולחן 🙂
הפירוגן , עם מלית תפוחי אדמה ,מוגש עם המון בצל מטוגן נוטף שמן… והטעם, גן עדן.
פעמיים בשנה אני מכינה אותם,
ורניקס , קרפלעך / קרפלך עם תפוחי אדמה ובצל וגם כאלה הממולאים בכבד קצוץ .
לאחר הבישול במים משלבים אותם עם הרבה בצל מטוגן.
בקיצור, תענוג .
הבצק הכי טוב שתכינו לכיסונים!
קרפלעך כיסונים ורניקס – המדריך המלא להכנת כיסונים
כנסו לעוד מתכונים מעולים לראש השנה
וכך מכינים קרפלך כיסונים ורניקס !
הבצק הוא בצק רבוך דומה להכנת פחזניות
הבצק
כוס ורבע מים
כ – 5 כפות שמן
(המתכון המקורי משנות ה- 70 עם מרגרינה – אני לא משתמשת במרגרינה ולכן החלפתי לשמן )
כחצי קילו קמח
מעט מלח
2 ביצים
הכנת הבצק-
לחמם את המים עם השמן בסיר , לאחר שהמים רתחו להוסיף 3/4 מכמות הקמח ולערבב , להוריד מהאש.
לקרר מעט את הבצק, להוסיף ביצים, לערבב מעט עד להטמעה.
להוסיף את שאר הקמח והמלח. מתקבל בצק נעים רך וגמיש.
לעטוף בניילון ולהכניס למקרר – חצי שעה לפחות.
מילוי הכבד להכנת קפלך –
300 ג”ר כבד עוף
1 בצל גדול קצוץ
כפית סילאן
מלח פלפל
ביצה קשה
לטגן את הבצל מעט ולהוסיף את הכבדים לטגן 3-4 דקות מכל צד להוסיף את התבלינים .
לאחר קירור לקצוץ את הכבד עם הבצל והביצה הקשה לקבלת תערובת קצוצה אחידה.
מתכון לכבד קצוץ תמצאו כאן
לחלק את הבצק ל-2 . לשטח את הבצק לעובי דק מאוד כמ”מ. לקרוץ עיגולים עם כוס גדולה ,להניח כפית מילוי ולסגור לצורת חצי ירח.
אפשר להשאיר כך או להדביק את הקצוות ליצירת צורה הדומה לטורטליני האיטלקי.
להרתיח מים עם מלח בסיר ולהכניס את הכיסונים לבישול של כ 2-3 דקות .לבשל כל פעם כ-10 כיסונים.
במחבת טפלון, לטגן פרוסות בצל עד להזהבה יפה.
להוסיף את הכיסונים להקפיץ אותם כדקה עם הבצל לתבל בפלפל שחור ומעט מלח ולהגיש!
קרפלעך – פירוגן – מילוי תפוחי אדמה
אותו בצק.
המילוי עם פירה תפוחי אדמה ובצל מטוגן-
לבשל 2-3 תפוחי אדמה עם הקליפה.
לאחר קירור לרסק ולהוסיף בצל מטוגן מלח ופלפל.
בתאבון!
מנה מהממת – אי אפשר לעמוד בפיתוי 🙂
הצטרפו לקבוצה שלי מתנות קטנות בפייסבוק
דפנה יקירה. מתכון (כהרגלך בקודש) מעווולה!!!!
**אנא הוסיפי אופציה של “הדפס” 🙂
שבוע מעולה!
תודה רבה , מתחת לתמונה הראשית יש גרסת הדפסה , – צד שמאל למעלה
איך מונעים מהכיסונים להיפתח בזמן הבישול או הטיגון ?
הבצק הזה הוא מעולה ולא נפתח בבישול, תנסי
וגם לא לרדד דק מידי