צ'ולנט קלאסי עם הלזעלה חמין לשבת הכי טעים שתכינו

עקבו אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם:

צ'ולנט קלאסי עם הלזעלה (או אלזעלה ) – חמין לשבת הכי טעים שתכינו !

 

אין יותר אוכל יהודי מ – חמין לשבת 

אוכל חורפי, מנחם ואהוב במיוחד.

חמין קיים כמעט בכל עדות ישראל, כל עדה והגרסה שלה.

השוני הוא במרכיבים שנכנסים לסיר כמו קטניות ודגנים, טעמים ותבלינים שונים בין עדה לעדה.

 

תבשיל שיושב על הפלטה מכניסת השבת ועד ארוחת הצהריים בשבת, ארוחה שכולה סיר אחד של אושר .

 

ה- צ'ולנט או טשולנט היא הגרסה האשכנזית אירופאית ל- חמין מסורתי.

מקור השם במילה הצרפתית – calentem שפירושה לחמם.

מעל התבשיל נהגו להניח את הקישקע או הלזעלה / אלזעלה – קציצת קמח מתובלת

בתוך עור של צוואר עוף או הודו. 

 

יש לי כאן בבלוג מתכון ותיק מאוד , אחד הראשונים שהעלתי לרשת- מתכון לחמין תרד מופלא- טבחה בסלק .

ועכשיו הגיע תורו של ה- חמין הקלאסי האשכנזי – ה – צ'ולנט או טשולנט עם הלזעלה,

זהו החמין של ילדותי עליו גדלתי, אמא הייתה מכינה אותו בשבתות חורפיות

ואני הייתי תמיד בעמדת הסו שף, 

בין השאר עוזרת בתפירה העור של ה- הלזעלה.

הלזעלה היא הקציצה שכולם מחכים לקבל כשמגישים את ה – חמין .

לאחר הבישול של החמין שעות על הפלטה – העור נצלה סביב הקציצה ,

וזה הופך פשוט למעדן אלוהי – תאמינו לי, שווה את כל הטרחה והמאמץ !

 

טיפים להצלחת חמין –

– סיר כבד גדול וגבוה בעל תחתית עבה במיוחד – חובה !

– הקטניות – השרייה של 24 שעות חובה  ומה שהכי מומלץ-

להשתמש בשעועית שהייתה בפריזר- מונע גזים וכאבי בטן מיותרים.

אני משרה קילו שעועית – לאחר מכן מכניסה לפריזר , כך יש לי שעועית זמינה 

לכל מאכלי החורף.

– בשר בקר טרי ועדיף להשתמש בסוגי נתחים שונים וחלקם שומניים 

– עצמות מח שהם תבלין בפני עצמו לחמין (ובכלל לכל תבשיל בבישול ארוך או מרק )

– בישול לפחות שעתיים וחצי על אש נמוכה לפני שמעבירים לפלטה.

 

 

 

 

לעבודה,

 

איך מכינים חמין לשבת – צ'ולנט קלאסי ?

 

המצרכים לסיר משפחתי ל 10 איש לפחות 

כ- 2 קילו בשר טרי לבישול ארוך מסוגים שונים הנתחים המומלצים – אוסובוקו, שפונדרה , 

אפשר גם שריר, או כתף – מומלץ גם גרון הודו – רק טרי !!! וקורקבני עוף טריים נקיים.

3-4 עצמות מח

3 בצלים גדולים קצוצים

2 כוסות שעועית מושרית

3/4 כוס גריסים שטופים

3-4 כפות דבש

כף סוכר חום

ראש שום

3-4 בצלים קטנים שלמים

3-4 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות גדולות

2 תמרים /שזיפים מיובשים

מלח,

פלפל שחור בנדיבות ,

כפית פפריקה מתוקה

4 או יותר ביצים שבישלנו קודם במים לקשות.

 

המצרכים להכנת ה- הלזעלה – 

את ה – הלזעלה שלי אני מכינה מעור שאני מורידה מכרעי עוף גדולים במיוחד,

מצאתי שהם הכי נוחים למילוי .

אפשר לבקש מהקצב להכין לכם גם את העור של גרון העוף.

4 חתיכות עור שלמות מהכרעיים של העוף מנוקים .

2 בצלים קצוצים

3 שיני שום כתושות

חופן נדיב (כרבע כוס) שומן בקר של השפונדרה מעורב עם מעט בשר

מעט (2-3 כפות)שומן עוף קצוץ

ביצה

כ- 1/2 כוס קמח 

2-3 כפות קמח מצה

2 פרוסות חלה רטובות סחוטות

מלח, פלפל שחור בנדיבות

 

 

 מתחילים בהכנת חמין – 

מטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה יפה. משלבים את כף גדושה סוכר חום לבצלים וממשיכים לטגן

עד שהבצל מתקרמל .

מתחילים לסדר את החמין.

מניחים עצמות מוח ונתחים של בשר.

מעליהם מפזרים חופו של שעועית וחופן של גריסים .

עליהם תפוחי אדמה. וכך הלאה.

בין השכבות מתבלים בתבלינים ובדבש.

שכבה עליונה להניח תפוחי אדמה,ראש השום החתוך, גריסים, תמרים,ביצים ובצלים קטנים שלמים.

לאחר צליה של כ 5 דקות להוסיף לסיר מים רותחים עד לגובה התבשיל – לא מעבר.

מכסים את הסיר ולאחר שהתבשיל רתח, מעבירים לאש נמוכה לבישול של כשעתיים וחצי.

טועמים ומתקנים תיבול של מלח בעיקר.

בזמן הזה מתפנים להכנת  הלזעלה-

 

במחבת טפלון מחממים 2 כפות שומן עוף ובקר , משלבים בצל אחד קצוץ ומטגנים עד להזהבה.

קוצצים היטב את השומן הנותר – אפשר במעבד מזון.

ואחריו את הבצל הנותר והלחם.

מעבירים לקערה את כל המצרכים ומערבבים לתערובת אחידה.

משהים במקרר לספיגת טעמים כחצי שעה.

התערובת צריכה להיות לחה אך לא מוצקה מאוד.

כמו תערובת של קניידלך.

במידת הצורך מוסיפים או נוזלים או קמח.

מתחילים במילוי של העור- מניחים את התערובת לאורך המעטפת של העור,

סוגרים ותופרים בחוט ומחט לסגירה של העור.

       

צורבים את ההלזעלה הממולא כמה שניות על מחבת טפלון ומעבירים מעל התבשיל.

במידה ולא הצלחתם עם העור – אפשר להניח את התערובת כקציצות מעל התבשיל.

לאחר שהסיר היה שעתיים וחצי על הגז, מעבירים לפלטת שבת או לתנור על מצב פלטה.

מתחילים את הבישול בשישי  ובשבת בצהריים מגישים ארוחה נפלאה !

בהצלחה ובתאבון !

חמין לשבת צ'ולנט אשכנזי קלאסי מופלא !

 

כאן מתכונים נוספים מהמטבח היהודי אשכנזי 

 

 

אהבתם את המתכון ?

אל תשכחו להרשם לניוזלטר כדי לקבל מייל בכל פעם שעולה מתכון חדש,

 אם אתם במחשב – מצד ימין למעלה ואם בנייד למטה בסוף המתכון !

 

הצטרפו לדף הפייסבוק שלי מסמנים בלייק ועוקבים אחרי הדף  – "מתנות קטנות התפריט היומי " 

 

 

כאן קבוצת הפייסבוק שלי – התפריט היומי  – מוזמנים להצטרף !

וגם מוזמנים ל  – מרומניה באהבה מתכונים ואוכל בניחוח רומני 

 

באינסטגרם שלי כבר ביקרתם ? בואו כנסו כאן- מתנות קטנות האינסטגרם 

ותוכלו לראות תהליכי בישול ואפייה אונליין !

כאן אחד הסירטונים שעלה לאינסטוש בזמן ההכנה 

חמין / צ'ולנט עם הלזאלה http://matanot-ktanot.co.il/%D7%A6%D7%95%D7%9C%D7%A0%D7%98-%D7%A7%D7%9C%D7%90%D7%A1%D7%99-%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%9C%D7%96%D7%A2%D7%9C%D7%94-%D7%97%D7%9E%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%94%D7%9B%D7%99-%D7%98%D7%A2/

פורסם על ידי ‏מתנות קטנות התפריט היומי‏ ב- יום שישי, 23 בנובמבר 2018

 

חזרה לדף הראשי !

 

תגובות

תגובות