קוגל ירושלמי – מתכון מנצח לקוגל ירושלמי
קוגל (קיגל) ירושלמי מסורתי פשטידת אטריות משובחת וטעימה.
אחד המאכלים הפשוטים, אך גם הכי טעימים שיש .
קוגל ירושלמי היא הפשטידה המסורתית של המטבח היהודי אשכנזי.
פשטידה של אטריות, מתוקה וגם מלוחה עם המון פלפל שחור.
אטריות בתוספת של קרמל מתוק, מליחות וחריפות (מפלפל שחור). זה המתכון הבסיסי.
למתכון הזה יש המוסיפים כל מיני תוספות למיניהם החל מפירות יבשים, תפוחי עץ ,קינמון , גבינות וכו’.
המנהג הוא להכין את הקוגל לשבת בבוקר – בדרך כלל הוא מונח כל הלילה על הפלטה של שבת ,
ובבוקר אחרי התפילה בבית הכנסת נוהגים לאכול את הקוגל שישב כל הלילה על פלטת שבת לצד החמין.
פעם ראשונה שאני טעמתי אותו הייתה בילדותי, בבר מצווה של אחי – בשבת של העלייה לתורה. כחלק מהכיבוד הובאו לבית הכנסת מגשים עמוסי קוגל שחום משגע, שפשוט היה כל כך טעים שנשביתי בקיסמו של המעדן .
אני מכינה אותו קבוע בחגים ובאירועים מיוחדים .
קצת לפני שהחגים מגיעים – מתכון לקוגל ירושלמי
זהו אחד המתכונים השווים , שאתם חייבים לאמץ.
השבוע, מתכון הקוגל המסורתי קיבל אצלי טוויסט חלבי לארוחת בוהריים של שבת.
הכנתי אותו לארוחה חלבית ולכן הפכתי אותו מפרווה לחלבי.
הודות לתוספות של חמאה ושמנת מתוקה שהכנסתי לתערובת הבסיסית,
הקוגל קיבל טעם ומרקם נפלא – יצא ממש כמו עוגה בטעם חלבי מעודן כמו שאני אוהבת !
את הקוגל מומלץ להשאיר כמה שעות בתנור כדי שהוא יקבל את הטעם המיוחד ויתקרמל כמו שצריך .
בסוף המתכון מוסבר איך להכין את הקיגל בגרסה פרווה !
איך מכינים קוגל ירושלמי ?
מכינים תבנית לחם – אינגליש קייק גדולה
המצרכים –
400 גר’ אטריות דקות
3 ביצים
1/3 כוס שמן
30 גר’ חמאה
שליש כוס שמנת מתוקה
3/4 כוס סוכר
כפית גדושה פלפל שחור
כפית מלח
*תוספות – אני לא הוספתי כי אני אוהבת את הקוגל שלי ללא תוספות אבל
אפשר להוסיף – מעט קינמון , חופן צימוקים, קוביות תפוח עץ.
אופן ההכנה-
- מבשלים את האטריות בסיר עם מי מלח כ- 4-5 דקות.
- מסננים היטב ומעבירים לקערה.
- במקביל מחממים בקלחת את הסוכר והשמן. מערבבים קלות עד לקבלת קרמל בתחתית הסיר.
- משלבים את החמאה לקרמל ומוזגים מיד מעל האטריות. מערבבים היטב.
- מוסיפים את שאר המרכיבים – ביצים, שמנת ומלח, פלפל.
- מרפדים את תחתית התבנית בנייר אפייה.
- מעבירים את התערובת לתבנית
- מכניסים לאפייה בתנור מחומם מראש על 175 כשעה.
- לאחר שעה מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ומורידים את חום התנור ל- 85 מעלות.
- אופים עוד כ- 2 שעות לפחות (זהו השלב שאפשר להעביר גם לפלטת שבת )
- לאחר שהקוגל התקרר מעט, אפשר להפוך אותו על צלחת הגשה
- מגישים את הקוגל חם אך לא רותח ומתענגים מכל ביס – ובשבת בבוקר זה נפלא !
קוגל ירושלמי – מתכון מנצח לקוגל / קיגל ירושלמי – פשטידת אטריות משובחת וטעימה
כאן מאגר ענק של מתכונים לראש השנה ולחגי תשרי
הכנתם את המתכון? לא לשכוח לצלם ולשתף אותי בתמונות שלכם! מתייגים אותי באינסטגרם
וגם בפייסבוק בקבוצת התפריט היומי
הצטרפו לדף הפייסבוק שלי מסמנים בלייק ועוקבים אחרי הדף – “מתנות קטנות התפריט היומי ”
וגם מוזמנים ל – מרומניה באהבה מתכונים ואוכל בניחוח רומני
חזרה לדף הראשי !
-
הרבה גולשים מבקשים להכין את הקוגל פרווה לחגים – גרסת הפרווה היא להוריד את מוצרי החלב ולשנות את כמות השמן במקום 1/3 ל – חצי כוס